Ajándék és virágküldés

csütörtök

Ajándék gyerekeknek

Amikor gyerekeknek akarunk ajándékot venni egy dolgot ne felejtsünk el: A gyerek már egészen pici korától kezdve egy önálló személyiség! Ez a témakör megérne pár fejezetet, és pár szakkönyvet, de az sem biztos, hogy érdemes annyira túlbonyolítani.

Hajlamosak vagyunk beleesni abba a hibába, hogy nosztalgikus élmények kerítenek hatalmukba, amikor gyereknek akarunk ajándékot venni. Ne feledd, nem magadnak veszel ajándékot-játékot, hanem valaki másnak! Munkatársam mindig az mondja, hogy a gyerek nem hülye, csak kicsi. Tartsuk ezt szem előtt.

Alapvető ajándék gyerekek számára a játék. Igazából nem hiszem, hogy vannak tiltó listás játékok. A gyerek személyiségéből és vágyaiból kell kiindulni. Például nem biztos, hogy szerencsés egy kisfiúnak csak azért nem venni egy játékpuskát, mert az erőszakra nevel. Sosem felejtem el unokaöcsémet, aki 4 éves korában nagyon vágyott egy játékpuskára, és miután kiharcolta magának (persze aggódtunk, hogy jaj, mi lesz most) azzal vadásztuk le a szörnyeket a sötét szobákban.

-->
Persze az adott kornak is megvannak a maga játékai, és megvannak az alapvető játéktípusok - készségfejlesztő játékok, társas játékok, kézügyességet igénylő játékok, építő játékok, tanulást segítő játékok, stb. A legfontosabb, amit szem előtt kell tartani, az az életkor, a gyerek érdeklődési köre, családi körülmény - pl. van-e tesója - milyen játékai vannak, és milyen a gyerek vérmérséklete.

Ajándék választási trükk:
Mindenképpen érdemes a szülőkkel egyeztetni ajándék választás előtt.  A szülő tudja, hogy milyen játéka van már a gyereknek, mi érdekli, és mi a kerülendő. Amennyiben erre nincs lehetőség, a játékboltokban érdemes megkérdezni az eladókat (ha találsz olyat, aki foglalkozik veled), de nyugodtan választhatsz te is, mert elég jó elrendezésben találod a játékokat a játékboltban.
Nálunk az is előfordul, hogy a szülőkkel együtt vesszük meg az ajándékot, persze gyerekek nélkül.

Általános ajándék  tippek gyereknek:

Könyv
A könyv az egyik legjobb ajándék gyerekeknek. Korosztálynak megfelelően érdemes választani, nagyobb gyerekek esetén az érdeklődési kör a legfontosabb támpont. Például ha a gyerek szereti a "bolygókat" végigmondani, jó ajándék lehet egy csillagászati témájú, szép nagy képekkel illusztrált atlasz. Apropó atlaszok: ma már minden témához találhatsz valamilyen atlaszt, szerintem ezek szuperek, de ha lehet, előtte olvass bele, hogy a tartalma érdekes-e, és nem csak a borítója csilli-villi.

Játékbaba, akciófigura, kisautó
Ez sem rossz ötlet, ha még nincs belőlük több száz.

Babaház, gyerek sátor
Sok esetben nagyon jó ajándék lehet, egy kis fantáziával és kiegészítőkkel kisebb fiúk számára is érdekes házacskát lehet beszerezni.

Kinti játékok
Homokozó szett, kis hinta,  papírsárkány, motor, bicikli, aszfaltkréta, teke, fürdős játékok, stb. 

Életkor szerinti ajándék tippek:

ajándék ötlet 2-8 hónapos korban: csörgő, frottírfigurák, rágókák, játszószőnyeg, de nyugodtan vehetsz rugdalódzót, body-t, harisnyát, 3 hónap alatt úgyis minden ruhát kinő baba.
ajándék ötlet 8-12 hónapos korban: fürdőkád-játékok, tologatható autók, állatok, egymásba rakható építőkockák, nagy labda, és én már javasolnám a gyerekdalos zenei cd-ket (mp3-at, ügyesebbeknek :) )
ajándék ötlet 12-18 hónapos korban: húzogatható játékok, kiskocsi a ki-bepakoláshoz, homokozójátékok, babzsák, plüssállat, egyszerű puzzle, építőkocka, egyszerű képeskönyv világos ábrákkal, lábbal hajható autó, vagy kismotor.
ajándék ötlet 18-24 hónapos korban: játéktelefon, kislapát és seprű, felállítható állatok és házak, baba, kisautó, képeskönyv
ajándék ötlet 2 éves korban: favonat, kirakós játékok, képes dobókocka, zsírkréta és papír a rajzoláshoz, ujjfesték, képeskönyv, építőkocka, egyszerű konstrukciós elemek, hintaló, szobai mászókák, kéz- és ujjbábok
ajándék ötlet 3 éves korban: szánkó, roller, háromkerekű bicikli, mondókás és képeskönyvek, bolt, orvosi táska, kiskonyha, babaszoba, gyurma, összedugható építőelemek, és ide sorolnám a pénztárgépet is
ajándék ötlet 4 éves korban: korcsolya, görkorcsolya, ugrókötél, szín- és formafelismerő játékok, egyszerű szabályjátékok, koncentrációs játékok, ügyességi játékok, kiegészítők a meglévő konstrukciós játékokhoz, festékek, színes ceruzák, diavetítő mesefilmekkel.
ajándék ötlet 5 éves korban: nyomda, barkácsfelszerelés, fémépítő készlet, társasjáték, kártya, hangszerek-oktatással egybekötve, sporteszközök (gyűrű, kötél, bordásfal)
ajándék ötlet 6 éves korban: nagyobb puzzle, lego, könyv, szobában felállítható sátor, villanyvasút, autópálya


-->


Nagyobb gyerekeknek érdemes társasjátékokat venni, amit az egész család együtt játszhat, valamint számítógépes- és zenei CD-ket. Innen kezd érdekessé válni a dolog, mert a gyerekek innentől egyre inkább a társak (óvoda-iskola) és a tévé hatása alá kerülnek.

A szülők engedélyével érdemes a reklámokban látható játékok felé elmozdulni, mert az vagány, menő, zsír és király. A nevelés meg úgy is a szülők dolga, de ha egyeztetsz, nem lőhetsz bakot.

10 éves kor fölött sem kell elrettenni az ajándék vásárlástól. Ekkor már a gyerek tud írni, karácsonyi ajándék listát készít, lehet vele értelmesen beszélni, elmondja mire vágyik, és a gyerek egyre inkább elveszíti gyerekességét. Kialakulnak a hobbijai, szokásai, elkezdi érdekelni a zene, lesz kedvenc zenekara, zenésze, stílusa. A mai trend alapján lehet látni, hogy a legtöbb nagy gyereket a facebook-on le lehet csekkolni, mi érdekli. Alkalmazkodjunk hozzájuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ajándék ajánlatunk